Projectdatabase sectoren Archives: Glastuinbouw

Vertrouwenspersoon Glastuinbouw

Je medewerkers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet ben je verplicht je medewerkers hiertegen te beschermen. Hiervoor dien je als werkgever een actief beleid te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hier een onderdeel van zijn.

Als je in jouw bedrijf geen eigen vertrouwenspersoon ter beschikking hebt of de voorkeur geeft aan een externe vertrouwenspersoon, dan kun je dit via Stigas regelen.

In de cao’s voor de Open teelten, Glastuinbouw en in de sector Groen, grond en infra is afgesproken dat Stigas voor deze sectoren de functie van vertrouwenspersoon vervult.

Betrouwbaar Uitzendwerk Tuinbouw

Veel tuinbouwbedrijven maken gebruik van uitzendpersoneel. Om in te kunnen blijven spelen op signalen, actualiteiten en ontwikkelingen heeft het meerwaarde om vanuit de tuinbouw te participeren in de Stichting Normering Arbeid.

Werkgevers netwerken gezond beleid

De netwerken gezond beleid verbinden werkgevers c.q. HR-professionals. Zij worden via intervisie gestimuleerd tot kennisuitwisseling en kennisoverdracht op het gebied van goed personeelsbeleid en daarmee goed werkgeverschap. Er zijn inmiddels verschillende netwerken actief.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Werkgeverslijn land- en tuinbouw staat voor het bevorderen van goed werkgeverschap door middel van het gericht verschaffen van informatie, voorlichting en ondersteuning over cao’s, arbeidsvoorwaarden en goed personeelsbeleid. Dit wordt gedaan via een centraal punt, de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

PlantKracht

PlantKracht is een campagne om meer planten de (biologie)les in te krijgen: Bouw je les met planten!. Het programma bestaat uit een lessenserie over plantenteelt en veredeling, aangevuld met practica, gastlessen en bedrijfsbezoeken. Voor biologiedocenten wordt twee keer per jaar een masterclass georganiseerd op relevante thema’s, zoals CrisprCas en zouttolerantie. De lessenserie is ontwikkeld voor de middelbare school (bovenbouw havo/vwo en mbo3). Met dit lesprogramma kunnen docenten meer en goede aandacht besteden aan planten en wordt de bedrijfstak op een goede manier in beeld gebracht.

Doel van het project is om de veelzijdigheid en het belang van de sector te laten zien, om in de toekomst goed geschoold personeel aan te trekken.

Glastuinbouw als tussenjaar

In dit project doen jongeren in hun tussenjaar werkend en lerend ervaring op en ontdekken wat hun interesses zijn, waar hun talenten liggen én waar ze verder in willen. De glastuinbouw biedt hen voor de duur van een jaar de praktijkomgeving aan waarin ze werken én leren en hun eigen ontwikkeling centraal staat. Doel van het project is om te komen tot een op schaalbaar concept dat bedrijven kan helpen bij het aantrekken van jonge gemotiveerde medewerkers.

Directeur voor één dag

Dit project biedt studenten de mogelijkheid om één dag mee te lopen met een directeur van een van Nederlands meest vooraanstaande producenten/leveranciers in de Food en Flower Industry. Studenten krijgen tevens een bedrijfsvraagstuk voorgelegd, waar zij hun onbevangen advies over mogen geven. Zij spelen hiermee een belangrijke rol en kunnen bijdragen aan het toekomstige beleid van de onderneming. Het doel van dit project is bevorderen van de instroom, door positieve pr te genereren voor de sector, met name onder hoogopgeleiden.

Vlog uit de kas

In ‘Vlog uit de Kas’ nemen scholieren je wekelijks een dagje mee tijdens hun werkzaamheden in de kas. Dit is van productiewerk tot marketing en van HRM tot kwaliteitsbeoordelingen. Jongeren motiveren en inspireren andere scholieren dat een bijbaan in de glastuinbouw leuk is en dat er veel carrièremogelijkheden zijn. Het doel is om de instroom van jongeren in de glastuinbouw te bevorderen.

Versterken positie en belangenbehartiging

De Nederlandse glastuinbouw is een sterke innovatieve en professionele sector. Nederlandse tuinders telen op een verantwoorde manier groenten, bloemen en planten ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van consumenten in Europa en daarbuiten. Het versterken van de positie en de belangenbehartiging van de medewerkers in de glastuinbouw is een belangrijk aandachtspunt, Daarmee vergroten we de kennis over arbeidsvoorwaarden, veiligheid, gezondheid en medezeggenschap.

Kasgroeit

Kasgroeit staat voor werken, leren en ontwikkelen in de glastuinbouw. Met dé vacaturebank voor de branche en gerichte online campagnes zorgen we voor instroom van nieuw talent. Dat begint al op school: We organiseren gastlessen van ondernemers en stimuleren stages in de sector, zowel van groene als grijze opleidingen. We faciliteren en stimuleren het branche specifieke opleidingsaanbod en ontwikkelen een branche opleiding, voor nieuwe instroom en voor medewerkers die zich willen door-ontwikkelen. Door bijeenkomsten, workshops en loopbaanbegeleiding stimuleren we de eigen regie van werkenden op de loopbaan. We adviseren werkgevers en werknemers over opleiding en ontwikkeling en maken ons sterk voor goed werkgeverschap in glastuinbouwbedrijven, zodat zij in staat zijn medewerkers te vinden, binden en boeien en de sector een goed arbeidsmarkt imago krijgt en houdt.