Projectendatabase Archive

Vertrouwenspersoon Glastuinbouw

Je medewerkers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet ben je verplicht je medewerkers hiertegen te beschermen. Hiervoor dien je als werkgever een actief beleid te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hier een onderdeel van zijn.

Als je in jouw bedrijf geen eigen vertrouwenspersoon ter beschikking hebt of de voorkeur geeft aan een externe vertrouwenspersoon, dan kun je dit via Stigas regelen.

In de cao’s voor de Open teelten, Glastuinbouw en in de sector Groen, grond en infra is afgesproken dat Stigas voor deze sectoren de functie van vertrouwenspersoon vervult.

Kennismakelaar Kalverhouderij

Voor kennisontwikkeling van werkgevers en werknemers wordt een loketfunctie voor het ontsluiten van kennisaanbod opgezet.

Verder wordt een basiscursus Kalverhouderij opgezet. Voor werkgevers en werknemers in de sector wordt een Landelijke themadag georganiseerd en worden voor ondernemers bijeenkomsten kalverhouderij in de melkveehouderij georganiseerd

Kennismakelaars Dierhouderij

In de pluimvee-, varkens- en melkveehouderij vindt een groot aantal activiteiten plaats ten behoeve van kennisontwikkeling van werkgevers en werknemers. Zo is er de loketfunctie voor het ontsluiten van kennisaanbod voor de sectoren, vinden bijeenkomsten plaats en wordt tussen de sectoren samengewerkt.

In de Pluimveehouderij worden ‘kakelsessies’ over scholing en arbeidsmarkt georganiseerd. Voor de varkenshouderij worden certificeerbare trainingen ontwikkeld en wordt een Learning Management systeem ingevoerd. In de Melkveehouderij wordt ook gewerkt aan het certificeren van opleidingen.

Het doel van dit project is om het leven lang ontwikkelen in de dierhouderij te bevorderen via gerichte producten en diensten.

Instroom VMBO – MBO

Het instroomproject heeft als doel om VMBO-ers te laten kiezen voor een MBO opleiding in een richting die voor de groen, grond en infrastructuur relevant is. Met behulp van EDG Media ontwikkelt de werkgroep onderwijsgerichte media, zoals lesprogramma’s voor het VMBO en social media ads.

Dashboard duurzame inzetbaarheid voor hoveniers

Hoveniers zijn dagelijks bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groen. Maar zijn zij ook bezig met de toekomst van het bedrijf en hun werknemers? Zoals zij bij het ontwerpen van een tuin al bedenken hoe die er over een aantal jaar uit ziet. En weten zij welk onderhoud nodig is om inzetbaar te kunnen blijven? Het dashboard duurzame inzetbaarheid hoveniers helpt om inzetbaarheid ook eens op die manier te bekijken.

Sociale partners in de sector hoveniers (Branchevereniging VHG, CNV Vakmensen en FNV agrarisch en groen) vinden het belangrijk dat werkgevers en werknemers nadenken over inzetbaarheid. Daarom is het ‘Dashboard duurzame inzetbaarheid hoveniers’ ontwikkeld. Dit dashboard geeft een compleet overzicht gekoppeld aan de thema’s: vitaal, gezond en veilig werken, balans en werkplezier, ontwikkeling. Werkgever en werknemer kunnen hiermee samen aan de slag.

Tegemoetkoming in kosten T-rijbewijs stagiair

Voor leerlingen die een stage volgen of een leerwerkplek hebben bij een werkgever in de Dierhouderij, kan het T-rijbewijs noodzakelijk zijn. De kosten voor het halen van dit rijbewijs kunnen een belemmering zijn om een stage of opleiding gericht in de sector Dierhouderij te volgen. Met een bijdrage in de kosten voor het behalen van het rijbewijs, wordt deze belemmering voor een gedeelte weggenomen en blijft de instroom van leerlingen in BOL-opleidingen zoveel mogelijk op peil.

Imagocampagne Groeien door Groen voor de hoveniersector

In november 2020 is de imagocampagne Groeien door Groen gestart. Het doel van de campagne is om het imago van de hoveniers en de sector te verbeteren. En om de instroom vanuit het MBO en HBO te bevorderen. Door het stijgende aantal vacatures in de sector is het belangrijk om te voorzien in voldoende en goed opgeleide medewerkers.

Platform Groeien door Groen
Centraal in de imagocampagne staat het platform groeiendoorgroen.nl Op deze website staan verschillende beroepenfilms, een vacaturebank en achtergrondartikelen. De website wordt aangejaagd door content op sociale kanalen zoals Instagram en Facebook. Het doel hiervan is het bereiken van groenprofessionals, consumenten, werkgevers en het onderwijsveld. Op de website verbinden we de consument en de hovenier (groenprofessional). Daarmee laten we zien hoe mooi het werken in het groen is en hoe we kunnen genieten van leven in het groen.

Fonds Colland Arbeidsmarkt
De imagocampagne is een initiatief van sociale partners en wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds Colland Arbeidsmarkt. Dit is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Agrarisch en Groen. Het fonds draagt bij aan thema’s zoals duurzame inzetbaarheid, imago & instroom en veiligheid & gezondheid. Vanuit Colland Arbeidsmarkt wordt een veelheid aan projecten en activiteiten gefinancierd gericht op het stimuleren van een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de agrarische en groene sectoren.

Betrouwbaar Uitzendwerk Tuinbouw

Veel tuinbouwbedrijven maken gebruik van uitzendpersoneel. Om in te kunnen blijven spelen op signalen, actualiteiten en ontwikkelingen heeft het meerwaarde om vanuit de tuinbouw te participeren in de Stichting Normering Arbeid.

Werkgevers netwerken gezond beleid

De netwerken gezond beleid verbinden werkgevers c.q. HR-professionals. Zij worden via intervisie gestimuleerd tot kennisuitwisseling en kennisoverdracht op het gebied van goed personeelsbeleid en daarmee goed werkgeverschap. Er zijn inmiddels verschillende netwerken actief.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Werkgeverslijn land- en tuinbouw staat voor het bevorderen van goed werkgeverschap door middel van het gericht verschaffen van informatie, voorlichting en ondersteuning over cao’s, arbeidsvoorwaarden en goed personeelsbeleid. Dit wordt gedaan via een centraal punt, de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.