Projectdatabase thema's Archives: Opleiding en Ontwikkeling

Kennismakelaar Kalverhouderij

Voor kennisontwikkeling van werkgevers en werknemers wordt een loketfunctie voor het ontsluiten van kennisaanbod opgezet.

Verder wordt een basiscursus Kalverhouderij opgezet. Voor werkgevers en werknemers in de sector wordt een Landelijke themadag georganiseerd en worden voor ondernemers bijeenkomsten kalverhouderij in de melkveehouderij georganiseerd

Instroom VMBO – MBO

Het instroomproject heeft als doel om VMBO-ers te laten kiezen voor een MBO opleiding in een richting die voor de groen, grond en infrastructuur relevant is. Met behulp van EDG Media ontwikkelt de werkgroep onderwijsgerichte media, zoals lesprogramma’s voor het VMBO en social media ads.

Tegemoetkoming in kosten T-rijbewijs stagiair

Voor leerlingen die een stage volgen of een leerwerkplek hebben bij een werkgever in de Dierhouderij, kan het T-rijbewijs noodzakelijk zijn. De kosten voor het halen van dit rijbewijs kunnen een belemmering zijn om een stage of opleiding gericht in de sector Dierhouderij te volgen. Met een bijdrage in de kosten voor het behalen van het rijbewijs, wordt deze belemmering voor een gedeelte weggenomen en blijft de instroom van leerlingen in BOL-opleidingen zoveel mogelijk op peil.

Werkgevers netwerken gezond beleid

De netwerken gezond beleid verbinden werkgevers c.q. HR-professionals. Zij worden via intervisie gestimuleerd tot kennisuitwisseling en kennisoverdracht op het gebied van goed personeelsbeleid en daarmee goed werkgeverschap. Er zijn inmiddels verschillende netwerken actief.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Werkgeverslijn land- en tuinbouw staat voor het bevorderen van goed werkgeverschap door middel van het gericht verschaffen van informatie, voorlichting en ondersteuning over cao’s, arbeidsvoorwaarden en goed personeelsbeleid. Dit wordt gedaan via een centraal punt, de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Trainingsprogramma vrijwilligerscoördinatie

Vrijwilligers vervullen een belangrijke rol bij (het beheer, openstelling en monitoring van) de bos- en natuurterreinen. Voor het begeleiden van de vrijwilligers zijn specifieke competenties nodig. Daarom is in 2018 een trainingsprogramma voor vrijwilligerscoördinatoren ontwikkeld. Na een succesvolle pilot met basistrainingen, worden nu ook verdiepingstrainingen ontwikkeld en aangeboden. In  2020 gaan naar verwachting 30 beroepskrachten deelnemen aan de trainingen.

Werken in de dierhouderij

‘Werken in de dierhouderij’ geeft inzicht geven in de ontwikkelingen in deze sector. Het legt verbindingen met partijen om daarmee (potentiële) leerlingen, werknemers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren in de sector actief te worden c.q. te blijven.

Het doel is:

  • bevorderen van kennis en interactie over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden
  • stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van personeelsbeleid en medezeggenschap
  • het bevorderen van bewustzijn van de werknemer over het belang van duurzame inzetbaarheid

Glastuinbouw als tussenjaar

In dit project doen jongeren in hun tussenjaar werkend en lerend ervaring op en ontdekken wat hun interesses zijn, waar hun talenten liggen én waar ze verder in willen. De glastuinbouw biedt hen voor de duur van een jaar de praktijkomgeving aan waarin ze werken én leren en hun eigen ontwikkeling centraal staat. Doel van het project is om te komen tot een op schaalbaar concept dat bedrijven kan helpen bij het aantrekken van jonge gemotiveerde medewerkers.

Directeur voor één dag

Dit project biedt studenten de mogelijkheid om één dag mee te lopen met een directeur van een van Nederlands meest vooraanstaande producenten/leveranciers in de Food en Flower Industry. Studenten krijgen tevens een bedrijfsvraagstuk voorgelegd, waar zij hun onbevangen advies over mogen geven. Zij spelen hiermee een belangrijke rol en kunnen bijdragen aan het toekomstige beleid van de onderneming. Het doel van dit project is bevorderen van de instroom, door positieve pr te genereren voor de sector, met name onder hoogopgeleiden.

Veldwerkplaatsen

Tijdens Veldwerkplaatsen worden de nieuwste onderzoeksinzichten t.b.v. natuurbeheer en -herstel gedeeld met o.a. natuurbeheerders. Toepasbaarheid van de kennis in het beheer staat voorop. Een veldwerkplaats is gericht op een specifiek thema. Het programma omvat een theoretisch en een praktisch onderdeel, ‘uitgevoerd op (beheer)locatie’.