Hoe je de ‘oudere garde’ en ‘fris bloed’ zo goed mogelijk combineert
Een gemiddeld bedrijf in de bloembollengroothandel heeft zo’n 5 tot 25 vaste mensen in dienst. Daarvan is 60 procent ouder dan 40 jaar. Ongeveer dan de helft van deze groep 40-plussers is ouder dan 50. Wat gebeurt er als zij het bedrijf verlaten? Waar blijft hun kennis? En hoe wordt je als bloembollengroothandel aantrekkelijk voor jonge mensen? Met deze vragen ging Moolenaar BV uit Voorhout aan de slag in het project #kenniskracht. Rob Ekkebus, hoofd personeelszaken: “#kenniskracht is een aanvulling op wat wij al jarenlang doen en biedt nieuwe inzichten.”
De juiste mix
Moolenaar (65 vaste medewerkers, 200 tot 250 seizoenskrachten) is wat groter dan de gemiddelde bloembollengroothandel, maar heeft dezelfde personeelsopbouw. Men denkt bewust na over de juiste mix van medewerkers. “We hebben veel lange dienstverbanden en veel ouderen in dienst”, vertelt Rob Ekkebus. “Wij willen hen graag behouden omdat zij kennis hebben die zij kunnen overdragen aan de jongeren. Daarnaast willen we ook graag jonge mensen aannemen; zij kunnen ons nog meer leren over de markt.” Het gaat vooral om het ‘jonge denken’: waar gaan we naartoe, wat zijn de trends, wat is belangrijk?
Verassende functies
Om jongeren aan te spreken laat Moolenaar zien dat er ook functies zijn waar men niet zo snel aan denkt bij een bloembollengroothandel. “We leveren onze klanten, die zich in heel Europa bevinden, een totaalconcept: de bloembol in een aantrekkelijke verpakking, met een display om het product te presenteren. Dit wordt allemaal ontworpen op de eigen fotografie- en ontwerpafdeling. Daarom hebben we ook mensen nodig in marketing- en vormgevingsfuncties.” Benieuwd hoe het werkt bij Moolenaar? Bekijk dan het tweede filmpje dat voor het project #kenniskracht is gemaakt.
#kenniskracht is een initiatief van Anthos, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen. Het project wordt gefinancierd door Colland Arbeidsmarkt.